You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Se încarcă...

Cântar de flux KATENA

APARAT TOTALIZATOR DISCONTINUU
Denumiri alternative uzuale: cântar de flux, cântar pentru dozare automată, dozator în flux, sistem de cântărire în flux. Engleză: automatic discontinuous totalizing weighing systems (ADTWS), bulk-weighing scale, bulk hopper scale.

Regim de curgere prin căderea liberă a materialelor pulverulente: sare, zahăr, orez, seminte, cereale, îngrășăminte chimice, etc. Marea majoritate a clientilor din România sunt marii procesatori de grâne. În întreaga lume, toate tranzactiile oficiale de grâne se desfășoară în astfel de sisteme de cântărire în flux.
 • Exceptional de exact
 • Rapid
 • Robust
 • Compact
 • Ușor de montat și operat

Sistemul electronic de dozare în flux este pozitionat sub o sursă de alimentare existentă (buncăr, bandă transportoare, elevator, etc.). După deschiderea clapetei de alimentare, materialul curge în vasul cântar (clapeta de golire de sub vasul cântar fiind închisă). Când se ajunge la valoarea prestabilită a greutătii în vasul cântar, clapeta de alimentare se închide, valoarea greutătii brute - BRUT - este memorată, iar clapeta de golire se deschide pentru a deversa continutul cântărit din vasul cântar în vasul de golire care, în mod normal, se deversează simultan în sistemul de golire existent (alt buncăr tampon, elevator, bandă transportoare, camion, vagon, navă). Vasul de golire descarcă marfa cu un debit mai mic decât cel cu care descarcă vasul cântar, prevenind astfel supraîncărcarea sistemelor de golire din aval.
Sistemul electronic controlează întregul proces de dozare, monitorizând stările diferitelor părti componente și semnalând orice eroare care poate apărea în timpul acestui proces. Programul intern permite memorarea tuturor datelor de gestiune. De asemenea este prevăzut cu 2 porturi de comunicatie serială RS232/RS485 pentru conectare suplimentară la imprimantă, statie PC, afișaj secundar.
În conformitate cu MID (Measurement Instruments Directive), clasa de precizie (accuracy class) poate fi: 0,2; 0,5; 1; sau 2. Metrologic, KATENA este proiectată și certificată pentru clasa de precizie: 0,2. Aceasta corespunde la Eroarea maximă admisă pentru sarcina totalizată : +/- 0,1%. Practic, poate fi considerată o acuratete în cântărire mai bună de 0,1% din cantitatea totalizată (cântărită).

CONFIGURATIA SISTEMULUI

Aparatul de cântărit cu functionare automată se utilizează: A. În aplicatii pentru uz intern, industrial, nereglementat. B. În tranzactii comerciale, sub incidenta Directivei Uniunii Europene 2004/22/EC MID (Measuring Instrument Directive) transpusă de H.G. 264/2006 pentru stabilirea conditiilor de introducere pe piată și de punere în functiune a mijloacelor de măsurare, Anexa MI-006 (aparate de cântărit cu functionare automată) și a H.G. 891/2004 privind stabilirea unor măsuri de supraveghere a pietei produselor din domeniile reglementate, prevăzute în Legea 608/2001 privind evaluarea conformitătii produselor. Evaluarea conformitătii dozatorului gravimetric cu functionare automată cu cerintele esentiale corespunzătoare se efectuează prin aplicarea procedurii de evaluare a conformitătii (modulul B + modulul F):

 • Examinare CE de tip (certificat emis de DELTA* Danemarca)
 • Verificarea CE a produsului (MDM CERTIFICARE* România)

Constructie metalică OLC cântar model KATENA - Componente electronice

 • Celule de cântărire FLINTEC Germania tip SB14
 • Cutie de conexiuni cu protectie la supratensiuni
 • Echipament electropneumatic FESTO EEx:
  - cilindru pneumatic
  - electroventil 1/4”, 24Vcc
  - accesorii de montaj pentru sistemul pneumatic
  - Filtru reductor ungător
  - Fitting-uri pneumatice
 • Set senzori capacitivi ATEX pentru nivel maxim în vase
 • Set senzori de proximitate ATEX pentru pozitia clapetelor
 • Cutie de automatizare complet echipată cu indicatorul digital de cântărire SYSTEC IT8000E cu port RS485, modul relee cu 8 intrări și 8 ieșiri, bariere Zenner ATEX și cablu 20m

Servicii

 • Transport cântar din fabrica proprie (sucursala din Tecuci, jud. Galati)
 • Montaj și punere în functiune
 • Instruire operatori
 • Verificare metrologică initială și documente metrologice pentru aparatele folosite în tranzactii comerciale

Excluderi din furnitura standard sau asigurate optional

 • Statie PC și imprimantă
 • Compresor aer, inclusiv filtru, uscător și recipient acumulator
 • Ridicare utilaj la locul de montaj
 • Pozare cabluri, numai în cazul distantei mari dintre cântar și tabloul de automatizare (>20m) sau trasee de cabluri care necesită amenajări speciale
 • Asigurare produs de cântărit la debit nominal și asigurare disponibilitate cântar static pentru verificarea metrologică (de regulă, un cântar rutier verificat metrologic)

Garantie

 • 2 ani

Service postgarantie

 • Pe toată durata de viată a produsului: asigurare piese de schimb, interventii service, contracte service, verificări metrologice periodice sau după reparatie

Termen de livrare

 • 4-6 săptămâni

FOTOGRAFII

PRINCIPIU DE FUNCTIONARE

Ansamblul mecanic și electropneumatic este format din trei recipiente (vasul de alimentare, vasul cântar și vasul de golire) între care functionează două mecanisme electro-pneumatice: clapeta de alimentare și clapeta de golire care asigură succesiunea controlată a ciclurilor alternative corespunzătoare (de alimentare și de golire).

Tabloul de automatizare cuprinde indicatorul digital de cântărire cu functii multiple și modulul cu relee pentru controlul complet al procesului și conectica aferentă.

Vasul de alimentare este pozitionat sub o sursă de alimentare existentă (buncăr, bandă transportoare, elevator, etc.).

După ce clapeta de alimentare se deschide, materialul curge din vasul de alimentare în vasul cântar (clapeta de golire de sub vasul cântar este închisă). Când se atinge valoarea pre-programată a greutătii în vasul cântar, clapeta de alimentare se închide, valoarea greutătii brute (BRUT) este memorată și clapeta de golire se deschide pentru a deversa continutul cântărit din vasul cântar în vasul de golire care, în mod normal, deversează simultan în sistemul de golire existent (alt buncăr tampon, elevator, bandă transportoare, camion, vagon, navă). Vasul de golire descarcă marfa cu un debit mai mic decât cel cu care descarcă vasul cântar, prevenind astfel supraîncărcarea sistemelor de golire din aval.

Când vasul cântar s-a golit, clapeta de golire se închide și se memorează valoarea greutătii materialului posibil să fi rămas în vasul cântar, așa-numita valoare de tară (TARA). În acest timp, materialul continuă să curgă și să se acumuleze în vasul de alimentare (cu alte cuvinte, alimentarea se face în flux continuu, fără întreruperea elevatoarelor și benzilor transportoare). Programul indicatorului digital de cântărire calculează valoarea greutătii nete (NET=BRUT-TARA) a șarjei, o adună la valoarea cumulată a șarjelor precedente [rezultând valoarea TAW Total Actual Weight] și initiază o nouă șarjă prin reluarea procesului.

După cântărirea întregii cantităti de material (în operatiunile de primire marfă) sau după atingerea unei cantităti predefinite de material (în operatiunile de livrare marfă), operarea automată se oprește. De asemenea, poate fi întreruptă manual din diferite motive, cu posibilitatea reluării sale din punctul în care a fost întreruptă. Sistemul de senzori este integrat astfel încât să semnalizeze nivelul maxim în vase și pozitia clapetelor, cu interblocarea alimentării sau golirii.

PRINCIPIUL DE TESTARE ȘI INSPECtIE A SISTEMULUI

Numai pentru utilizarea în tranzactii comerciale cazul B. prezentat mai sus.

Un aparat totalizator discontinuu care functionează în domeniul reglementat pentru asigurarea corectitudinii tranzactiilor comerciale trebuie să fie supus testelor metrologice aferente legislatiei în vigoare. Vasul cântar propriu-zis este un utilaj relativ simplu, foarte ușor de inspectat; problema este locatia sa. În cele mai multe instalatii de dozare în flux, produsul parcurge un traseu lung și deseori complex. Inspectia unui sistem de cântărire în flux necesită cunoașterea întregului sistem și include atât teste de verificare a exactitătii cântarului propriu-zis, cât și teste ale tuturor interblocărilor, pentru a verifica integritatea transferului global de marfă la nivel de instalatie (primiri sau livrări).

Mai mult decât atât, trebuie avut în vedere faptul că aceste instalatii sunt practic “unicate” în felul lor, fiecare locatie având o configuratie distinctă. În forma sa cea mai simplă, un astfel de sistem, proiectat pentru primirea (achizitia) unui produs granular este format dintr-o cuvă de alimentare, un elevator, un distribuitor și aparatul totalizator discontinuu cu cele trei vase: vasul de alimentare, vasul cântar și vasul de golire.

Într-o tranzactie tipică, grâul (folosit aici ca termen generic pentru a exemplifica cel mai comun produs granular tranzactionat prin astfel de sisteme) este descărcat din camioane în cuva de alimentare, de unde este transferat ori pe un conveior, ori direct în baza elevatorului. Elevatorul îl descarcă fie într-un distribuitor, fie direct în vasul de alimentare al aparatului totalizator discontinuu, unde parcurge procesul de cântărire în șarje discrete. Interblocările și sistemele de senzori sunt amplasate în punctele strategice unde există posibilitatea pierderii de produs pe traseul proiectat.
Vasul cântar se testează în mod static conform standardului SR EN 45501:2000 ca un aparat de cântărit cu functionare neautomată (ACFN). Însă testarea în mod dinamic a fiecărui sistem de cântărire în flux trebuie făcută la locul instalării, combinând ambele proceduri de verificare: statică și dinamică. Cea dinamică impune compararea indicatiei obtinute în cântarul de flux prin totalizare cu indicatia aceleiași cantităti de grâu care a tranzitat întreaga instalatie, cântărit ulterior pe un cântar comercial static (de regulă, un cântar rutier).

Acest test cu produs trebuie sa fie ales de așa natură încât să simuleze o tranzactie reală de marfă din punctul de livrare în punctul de cântărire sau vice-versa. Testul este extrem de util pentru a evalua capabilitatea de totalizare a cântarului și pentru a identifica zonele unde, eventual, se pierde din produs.
Temperaturi de lucru
Ansamblu mecanic și electropneumatic -40°C..+65°C
Tablou de automatizare -10°C..+40°C
Echipamente periferice (statie PC, imprimantă, accesorii) +10°C..+35°C
Parametriii retelei electrice
Tensiune de alimentare 230Vca±10%
frecventă 50Hz±1%
putere instalată 650VA
potential între nulul de protectie al retelei de alimentare și centura de împământare 0 (zero)
rezistenta prizei de împământare maxim 1Ω
Aer instrumental
Sursă aer comprimat uscat: minim 6Bar / 500l / min
Punct de rouă: +3°C
Filtrare particule solide: 0.1μm
Modele în functie de Debit [m3/h]
seria 1 seria 2 seria 3 seria 4 seria 5
< 100 200-400 600-800 1000-1200 > 1500

OPTIUNI

Compresor cu șurub CSM5.5DX-200 CECCATO Italia, 470l/min. (28.2mc/h), complet cu uscător și recipient orizontal 200l, inclusiv pre-filtru, presiune maximă 10bar.
Structură metalică de supraînăltare, ansamblu scări și pasarele de acces.
Statie PC (configuratia medie a pietei) cu sistemul de operare și toate aplicatiile preinstalate, inclusiv program antivirus. Software de management al tranzactiilor comerciale.

VIDEO

Acest site web folosește cookie-uri. Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră. Citește mai mult...